jueves, octubre 20, 2005

104) PER A QUAN UNA PAGINA-WEB DE LLITERATURA EN VALENCIÀ?

Si Ausias March alçara el cap...
104) Llengua Valenciana Si. 11-5-2005.
PER A QUAN UNA PAGINA-WEB DE LLITERATURA EN VALENCIÀ?
Ferrer.

No cap dubte de que el panorama editorial en Normes d’ El Puig es ben depriment. La falta d’ ajudes oficials, la pesima distribucio, la falta d’ editorials potents i sobretot la persecucio politica de PP i PSPC han fet que hui publicar un llibre siga quasi impossible. Per aço que potser caldria crear una serie de webs que fomentaren la lliteratura en Llengua Valenciana. En est aspecte, fa una llavor impagable www.llenguavalencianasi.com pero no dixa de ser un portal generalista de tematica diversa i la lliteratura mereix un lloc propi al marge de tot.

Lo primer sería crear una pagina-web –una revista electronica- a on es pugueren publicar textos de tot tipo. Molt bones en este sentit son www.elcuento.com o www.ficticia.com , de les quals podriem prendre eixemple. Un disseny atractiu resulta imprescindible i uns bons continguts tambe. En este cas considere que una web d’ esta classe deuria donar cabuda tant a autors consagrats (Josep Esteve Rico, Xavier Casp...) com a novels, i que no deuria llimitar-se tan sols als contes i relats; deuriem poder llegir tambe novela, poesia, teatre, ensaig, etc.

Lo segon sería crear una revista-e que tocara el tema de la lliteratura en reportages, articuls, entrevistes, etc. D’ esta classe tenim en format de paper el Lletraferit i Revers, encara que lo ideal sería una revista en la xarcia. Hi ha casos de publicacions de solera i en un alt rigor intelectual. A falta d’ eixemples en la nostra dolça llengua, de nou em referire a l’ espanyol. Destaque en este cas www.letralia.com , una web veneçolana dedicada a la lliteratura hispana. A esta web tambe es publiquen relats i ensajos, pero predomina l’ informacio aci.

El tercer pas sería construir una editorial electronica en internet que publicaria llibres en Normes d’ El Puig. En els ultims anys ha proliferat este tipo d’ editors a la malla maxima mundial i encara que el format no es del tot comodo per a llegir, a mida que passe el temps i es desenrrolle la tecnologia, els llibres-e tindran gran futur. El cas de www.virtualibro.com es un atre eixemple de com es podrien fer les coses. Nomes en proyectes com estos garantisarem la supervivencia de les Normes d’ El Puig en estos temps foscos que s’ acosten al païs.

http://llenguavalenciana.blogspot.com/