jueves, diciembre 01, 2005

120) PER A QUAN LA CIUTAT DE LA LLUM?

Hui per hui la Ciutat de la Llum sols existix als planos.
120) Llengua Valenciana Si. 7-9-2005.
PER A QUAN LA CIUTAT DE LA LLUM?
Ferrer.


El cine es un dels negocis mes fructifers que existixen. Dos son els grans estudis cinematografics que dominen el mon. El primer es Bollywood, en Bombay, enorme industria que produix mes de 1.000 pelicules a l’ any i que resulta la mes productiva del planeta en el seu sector. L’ atre es el famos Hollywood, en Los Angeles, que es el negoci que mes riquea crea a California, el qual si fora un estat independent sería el quint païs mes ric del mon, per davant de Gran Bretanya, Italia o Canada. Son mils de millons de dolars els que mou el sector de l’ oci.

La qüestio es que en Alacant es vol fer realitat La Ciutat de la Llum, uns estudis cinematografics que seran els mes grans de tot el continent i que aspiren a convertir-se en el Hollywood europeu. Valencia conta en una tradicio cinematografica de solera; destaca una productora com Cifesa (que contà en les grans estrelles estatals de l’ epoca) i un director com Lluïs García Berlanga, qui al remat fon un dels millors cineastes del segle XX. A mes la llum encegadora i el clima mediterraneu fan d’ Alacant l’ enclau perfecte per a rodar infinitut de films.

La Ciutat de la Llum dispondrà de 10 estudis (dos enormes de 2.400 m2 i els atres de 1.700 m2), capacitat de rodage en exteriors (22 hectarees), un area independent per a rodar en ambient aquatic, tot tipo d’ almagasems per a decorats, vestuari i atres utensilis, taller d’ efectes especials i de manteniment de les cameres, tres edificis de recolzament a la produccio, oficines, sales per a conferencies, etc. I tot computerisat. En fi, que pot ser un motor per al creiximent de l’ economia i la cultura que faça del municipi d’ Alacant una nova meca del cine.

Ara be, no tot es tan bonico. Els estudis naixen entre un desert de productores. Per lo que caldrà promocionar-ho per a que les grans industries fixen els seus ulls en La ciutat de la Llum per a filmar cine espanyol, europeu i estadounidenc. I si pot ser, que les productores es relocalisen en Alacant. Ara be, de poc servirà tot aço si en un futur els valencians no conseguim dotar-mos d’ una o dos productores propies fortes, si no es promou la creacio audiovisual valenciana i en Valencià, i si no contem en cap festival de cine de renom ubicat al nostre païs.

http://llenguavalenciana.blogspot.com/