jueves, marzo 01, 2007

302) ES CATALUNYA NACIO?

Els valencians no volem ser el pati traser de Catalunya.

205) Llengua Valenciana Blogspot. 1-3-2007.
ES CATALUNYA NACIO?

Ferrer.

Alguns catalanufos es pregunten en un to ironic quins son els trets culturals (a banda de la paella i les Falles) que distinguixen la Nacio Valenciana de la catalana. Per ad ells tan sols existix una cultura i una nacio: la seua, i clar, els resulta ridicul que algu ni tan sols s’ atrevixca a plantejar que Valencia pot ser algo mes que un mer apendix de Catalunya. Ara be yo els tornaria la pregunta: “En que es basen ells per a dir que Catalunya es nacio?”

1) Te Catalunya una historia important? No. El Regne de Valencia ya existia quatrecents anys abans de que la propia Catalunya naixquera com a tal. Perque els comtats precatalans (Bercelona, Girona...) eren entitats anteriors a la formacio de Catalunya i per tant no equivalents ad ella. El Regne de Valencia tenía monarques en la vida real... Catalunya s’ inventà allo tan comic de lo del principat sense cap princip conegut. Quin riure, tu.

2) Te Catalunya un passat sobira? No. De fet, mai ha segut un estat sobirà. Sempre ha depes d’ Arago, de França o d’ Espanya. Per lo tant no es pot dir que Catalunya siga una nacio almenys en el sentit politic. Per contra, Valencia sí que fon un estat independent entre 1238 i 1707. Arago, Mallorca i Valencia eren tres estats sobirans i independents en un sol cap d’ estat (Jaume I el Conquistador). Pero quan fon regne Catalunya? Mai.

3) Te Catalunya una cultura propia destacable? No. I la prova d’ aixo es que s’ instistix en tildar de catalans a autors que no ho son com Ausias March o Joanot Martorell. Per contra, els valencians hem tengut el primer sigle d’ or de totes les llengües neollatines... Ah, i aixo sense necessitat de catalogar de valencians a Josep Pla o a Ramon Llull, que a mosatros no mos cal furtar-li la cultura a ningu. En la nostra en tenim prou, gracies a Deu.

4) Te Catalunya una llengua propia? Si. Pero nomes des de començaments de segle XX que fon els catalans varen decidir que volien que el catala fora una llengua distinta del provenzal. Fins a aquell moment, tan sols era un dialecte del catala, segons Antoni Badia Margarit. Per contra, Fra Antoni Canals ya en ple segle XIV diu ben clar que el Valencià es un idioma distint del catala. I el franquisme i la UCD no existien al sigle XIV.

En resum, que una nacio es Arago, Balears, Valencia, Castella, Lleo, Navarra, etc. Pero Catalunya es una regio. Que sos unics trets culturals per a presumir de nacio son la butifarra i el pa en tomaca. I poc mes. Per contra, Valencia es un una nacio des del seu naiximent, no perque ho diga yo, sino perque el rei Jaume I s' encabotà en crear un nou païs, en Furs i administració propies, i no en fer un apendix que es a lo que ara volen reduir-mos.

http://www.llenguavalenciana.blogspot.com/