viernes, octubre 21, 2005

105) PER A QUAN UNA BARRERA ELECTORAL DEL 0%?

PP i PSOE volen tallar-nos la llengua als valencians.
105) Llengua Valenciana Si. 13-5-2005.
PER A QUAN UNA BARRERA ELECTORAL DEL 0%?
Ferrer.
El nostre Parlament (les Corts Valencianes) no es gens plural. Mentres que en les asamblees llegislatives d’ unes atres autonomies hi ha fins a set o huit partits en representacio, aci tan sols hi ha tres. I al pas que anem, en una Entesa que recula cada volta mes i uns partits nacionalistes que no despunten, no deuriem estranyar-mos si un dia d’ estos tenim parlament bicolor. Els partits majoritaris ansien un sistema “a l’ estadounidenca” (vote democrata-vote republica) a on tan sols pugam triar o blanc o negre, sense lloc per al gris, el vert o el blau.

A tot aço contribuix l’ injusta barrera electoral del 5% (recordem que en la majoria d’ autonomies el llimit es del 3%). En frenetica insistencia el BNC reclama rebaixar la barrera al 3% alegant motius democratics. Es este un argument fariseu que unicament perseguix el fi egoiste d’ irrompre a les Corts. La filial valenciana de CIU vol conseguir mijant una reforma lo que no pot a base de vots: que el poble premie el seu catalanofascisme. El BNC nomes vol entrar i punt. Puix si realment buscara una autentica democracia propugnaria una barrera del 0%.

La barrera deuria ser del 0%, es dir, que no existira cap barrera... Es tracta simplement de que cadascu vote a qui vullga i despres passem a procedir a un repart proporcional dels escanys. Que per eixemple una formacio com Els Verts decidix presentar-se un any en solitari, els voten 30.000 valencians i els correspon un diputat? Puix un diputat. Aixo sí es una autentica democracia. Si s’ eliminaren estos obstaculs caciquils, tots els ciutadans mos beneficiariem: hi hauria molt mes a on triar. PP i PSPC sols volen perpetuar-se en el poder i res mes.

Hi ha qui objecta que aixina entrarien a les Corts partits radicals i d’ ultradreta. Potser. Pero ells tenen tant de dret de presentar-se com els demes. A mes, la barrera del 5% no es cap panacea per a detindrel’s com s’ ha vist en tota Europa. Atres diuen que el multipartidisme que produiria impediria acorts de govern estables, pero yo pense que s’ acabaria mes be en rodells de majories absolutes i caldria buscar el consens. En el fondo son excuses de mal pagador dels grups majoritaris per a no perdre l’ oligopoli del poder. Barreres a la democracia, zero!