martes, abril 04, 2006

168) PER A QUAN LA RECUPERACIO DEL DRET FORAL VALENCIÀ?

Francesc de Vinatea, un valedor dels drets dels valencians.

153) Llengua Valenciana Blogspot. 4-4-2006.
PER A QUAN LA RECUPERACIO DEL DRET FORAL VALENCIÀ?
Ferrer.


La Guerra de Succesio (1700-1714) i la conseqüent derrota de les tropes valencianes en la batalla d’ Almansa fa trescents anys portà conseqüencies per a la nostra terra que s’ arrosseguen fins i tot encara hui. El Decret de Nova Planta de Felip V significà la desaparicio del Regne de Valencia com a poble sobirà, la supressio dels Furs Valencians per “just dret de conquista”, l’ instauracio d’ una Espanya borbonica, uniforme i centralista, i dins del capitul que aci mos afecta, l’ abolicio del dret foral i la substitucio pel dret castellà per tot arreu del païs.

Ara l’ Estatut preten recuperar el dret foral valencià, vorem si de modo efectiu o merament ornamental. Aixo si, en decades de retras respecte al dret aragones, catala, balear, vasc, navarres... El dret foral valencià deu ser el que predomine en territori valencià, per damunt de l’ estatal, que deu ser supletori. El Tribunal Superior de Justicia de Valencia deu ser l’ ultima instancia judicial en materia de dret foral, el qual deu regir a tots els ciutadans que tinguen el veïnat civil valencià, inclus a aquells que siguen estrangers o de l’ Unio Europea (UE).

El dret foral valencià introduirà novetats que afectaran als actes quotidians de la nostra vida. Per eixemple, en les separacions i divorços la separacio de bens sera la formula predeterminada, no com fins ara que era la de bens ganancials, propia del dret castellà. Pel que fa a les herencies, en cas de que muiga el marit sense testar, els bens passaran a l’ esposa, i viceversa. En el dret castella la transmissio era vertical i passava de pares a fills, per lo que es donava la paradoxa de que al morir un espos, la seua dona de tota la vida es quedava sense res.

Ara be, l’ autentica recuperacio del dret foral passa no tant per sa reinstauracio sino de forma molt especial per dotar-lo de contingut d’ acort als nous temps. No podem pretendre que el dret valencià de 1707 siga valit hui en dia sense una necessaria actualisacio, modernisacio i adeqüacio als nous temps, aixina com el reconeiximent dels nous drets adquirits a lo llarc de tres centuries. El dret valencià no pot quedar-se en un mer florer simbolic buit de continguts, aixo sería tant com donar-li la rao als botiflers que aplastaren Valencia en 1707.

http://llenguavalenciana.blogspot.com/