viernes, mayo 05, 2006

183) PER A QUAN UNA CARTA OTORGADA DE DRETS DELS ANIMALS?

Eixemplar de porc catala.
166) Llengua Valenciana Blogspot. 5-5-2006.
PER A QUAN UNA CARTA OTORGADA DE DRETS DELS ANIMALS?
Ferrer.


“Que es l’ home sense els animals? Si tots els animals hagueren desaparegut, l’ home moriria d’ una gran soletat d’ esperit. Perque tot lo que ocorre als animals pronte haurà d’ ocorrer tambe a l’ home. Totes les coses estan relacionades entre si”.
Gran cap indi Seattle.
Espanya te la plusmarca d’ Europa d’ animals abandonats i de galgos aforcats. Es l’ estat a on la tortura i la matança de bous es “festa nacional”. En nom de la “tradicio”, es llancen cabres des de lo alt dels campanaris. Ya tan sols queden 200 gats cervals iberics al planeta (el 90% en Espanya) i la sifra continúa a la baixa... Les baralles de gossos (a mort i en apostes de per mig) son habituals en tot l’ Estat. En les Illes Canaries les de galls son una mostra de “cultura”. A Navarra estan els Sant Fermins. I a Valencia els bous envolats i bous a la mar.

Ni cal dir que els nostres veïns europeus mos contemplen en els mateixos ulls en que mosatros contemplem el fet de que es lapide a una dona per adulteri en Nigeria: es dir, mos contemplen com el païs barbar i medieval que en efecte mai hem dixat de ser. Em ve al cap ara mateix les sabies paraules del gran cap indi Seattle quan va dir allo de que tot lo que tot lo que ocorre als animals pronte haurà d’ ocorrer tambe a l’ home. Cada dia mes i mes especies animals s’ estan extinguint... ¿quant de temps passarà abans de que mosatros sigam el seu desti?

Ara alguns politics es plantejen a nivell internacional la possibilitat de concedir alguns drets als grans simis, serien drets basics com el dret a la vida, a la dignitat, a no ser torturats, no ser assessinats innecesariament, etc. Es una mida positiva pero insuficient. Soc partidari de crear una Carta otorgada de drets per a tots els animals, una serie de drets basics que anirien a recolzar el dret dels animals de ser tractats respectuosament i el deure de les persones (que som els amos del planeta) a protegir i cuidar als animals, els nostres germans menuts al mon.

¿Per qué s’ ha de degollar a un porc en un matader i dixar que es desagne durant mija hora entre bramits de dolor si en una simple descarrega li dones una mort inmediata? ¿Per qué usar la ma d’ un gorila de cendrer? ¿Per qué s’ han de cosir les palpebres d’ un bebe chimpanze i privar-lo de visio de per vida en un experiment inutil? El sers humans tenim dret a matar als animals i a experimentar en ells sempre que siga per necessitat, pero mai per plaer o sadisme. I totes les lleis que vagen per eixa senda, faran de l’ home un ser mes civilisat i huma.