lunes, julio 24, 2006

237) SEGON MANIFEST DE CIUTADANS DE CATALUNYA.

Present, passat i futur de Catalunya.

SEGON MANIFEST DE CIUTADANS DE CATALUNYA.

Catalunya s’ha tornat inhòspita per als que no són nacionalistes. El projecte de construcció nacional, en el qual participen totes les formacions tret del PP, està deixant al marge, sense representació política, una part important de la població. Molts ciutadans estan cansats de prestar el seu vot a uns partits que diuen no ser nacionalistes, però que s’afegeixen amb entusiasme a la tasca de “construir una nació” si això comporta arribar al poder.
Aquesta situació s’ha d’acabar. S’ha de posar fi al monopoli nacionalista de l’espai públic, a l’afany d’intervenir en tots els ordres de la vida ciutadana, a l’obligació d’abraçar el credo catalanista per poder fer política sense ser agredit, insultat i calumniat, a l’encobriment sistemàtic de la corrupció sota el vel del patriotisme. I no pot ni ha de prosseguir el control ideològic del nacionalisme sobre els mitjans de comunicació. La Generalitat i la resta d’institucions autonòmiques han d’estar al servei de tota la ciutadania, no d’una part, i molt menys d’una minoria fanatitzada.
Al juny de l’any passat vam fer públic un manifest en el qual consideràvem la necessitat d’un nou partit polític. Aquell primer manifest va ser firmat per milers de persones i ha estat presentat al llarg dels últims mesos a diferents localitats catalanes. En aquests actes públics volíem polsar l’opinió de la ciutadania i comprovar si el nostre diagnòstic era compartit per altres persones. Un cop conclosa la primera sèrie d’assemblees divulgatives, estem convençuts que un ampli sector de la ciutadania coincideix amb nosaltres a reclamar la creació d’un partit que doni veu als que no se senten representats per cap formació política.
La tasca prioritària avui, a Catalunya, és la de sumar forces per lluitar per una societat lliure de les ideologies romàntiques i del col•lectivisme reaccionari. Una societat postnacionalista. Volem una nova classe de partit en el qual puguin coexistir persones de diverses tendències polítiques que coincideixin que la diversitat, el respecte a les minories i el dret de discrepar són requisits imprescindibles per enfrontar-se sense prejudicis als incerts problemes del nostre temps.
Animats pels suports de tota mena que hem anat rebent, avui anunciem el procés constituent que conclourà amb la fundació d’un partit polític obert a tots aquells que des de posicions democràtiques no combreguen amb la ideologia nacionalista.
Com a promotors d’aquest procés, els fundadors de Ciutadans de Catalunya oferim a la consideració dels que participen en el seu desenvolupament alguns conceptes que haurien d’orientar el programa del partit, la seva estratègia i la seva manera d’actuar, donant per fet que seran els òrgans de decisió sorgits del mateix procés constituent els que tindran l’última paraula:

-Ciutadania. Els territoris no tenen drets. Només en tenen les persones. Els sentiments d’identitat, com els sentiments religiosos o l’orientació sexual, són dignes de respecte, però rebutgem que es pretengui imposar projectes polítics que hi recolzin. De la mateixa manera que estem en contra de la discriminació racial, sexual o religiosa, ho estem també de tota discriminació per raons d’identitat. Convé no oblidar que si Espanya és plural, Catalunya també ho és. El nou partit basarà, per tant, el seu discurs en el concepte de ciutadania i denunciarà el caràcter antidemocràtic de les ideologies identitàries.

-Llibertat i igualtat. Serà un partit que promourà l’esperit crític i el debat racional, fent seus els principis heretats de la Il•lustració. Defensarà la igualtat davant de la llei i els drets que caracteritzen les societats realment democràtiques, incloent-hi el de rebre la protecció de l’Estat per garantir una sanitat digna, un sistema de pensions que asseguri el benestar en totes les etapes de la vida i un sistema educatiu de qualitat. Així mateix, el partit defensarà que l’Estat promogui la igualtat d’oportunitats de forma que ni l’origen ètnic, ni l’idioma, ni el sexe, ni la posició econòmica de la família, determini privilegis.

-Laïcisme. És essencial la neutralitat de l’Administració en assumptes religiosos i identitaris. El nacionalisme romàntic no s’ha d’imposar en l’espai públic. El nostre partit s’oposarà a la manipulació ideològica dels joves i defensarà un sistema educatiu lliure de contaminacions nacionalistes i imposicions comissarials.

-Bilingüisme. El nou partit farà tot el possible per elevar a oficial el que ja és normal al carrer. Defensarà el bilingüisme a l’Administració, als mitjans de comunicació públics, a l’ensenyament i a totes les institucions públiques catalanes. Atès que a Catalunya hi ha dues llengües oficials, promourà una reforma educativa perquè tant el català com el castellà siguin llengües vehiculars i perquè la primera educació s’ofereixi en la llengua que decideixin els pares. Exigirà el tancament immediat de les Oficines de Garanties Lingüístiques i s’oposarà a qualsevol mena de discriminació per motius de llengua. També promourà el coneixement del català entre els funcionaris, però no en farà una condició necessària per al seu accés a la funció pública.
-Constitució. El nou partit defensarà la Constitució espanyola. Assumirà, per tant, un dels seus principis bàsics: la sobirania resideix en el conjunt de la ciutadania espanyola, no en cada una de les Comunitats Autònomes. Proposarà racionalitzar el sistema autonòmic, tancar el capítol de transferències conservant un govern central amb els instruments necessaris per defensar el bé comú, i convertir el Senat en cambra territorial.
CIUTADANS DE CATALUNYA.
Barcelona, 1 de març de 2006.