martes, agosto 23, 2005

78) PER A QUAN UNA POLITICA URBANISTICA I DE VIVENDA EFICAÇ?

Valencia s' ha convertit en un païs d' obrers i cambrers.
78) Critica Social. 13-1-2005.
PER A QUAN UNA POLITICA URBANISTICA I DE VIVENDA EFICAÇ?
Ferrer.


Hi ha una conspiracio mafiosa entre els politics i els constructors per a lucrar-se abdos a base d’ atracar als jovens que van a comprar-se una vivenda. L’ especulacio urbanistica es pot acabar (si se vol) basicament a través de lliberalisar el sol (per a que no especulen en ell els ajuntaments), construir mes VPO, oferir seguretat juridica als propietaris de pisos buits per a que no tinguen por de llogar-los i castigar molt severament a tots els chupopters que, llegalment o no, cobren tot tipo de comisions que encarixen un pis. Pot fer-se pero no es vol.

1) Tenint en conte que el 50% del preu de la vivenda correspon al sol, aposte per una lliberalisacio del mateix. Tot el sol del païs deu ser urbanisable (a excepcio dels terrenys que estiguen protegits per interes nacional o ecologic) per a que aixina els principals especuladors, que son els ajuntaments, paren de furtar ya d’ una volta.
2) Construir mes VPO, en numero important i no simbolic.
3) Aplastar als vampirs que cobren comisions de les vivendes (un quilo per a l’ alcalde, un atre quilet per a Colege d’ Arquitectes...) i que no fan sino encarir el preu.

4) Per a aumentar el mercat del lloguer, cal oferir seguretat juridica als arrendadors en Jujats del Lloguer que els garantisen l’ expulsio inmediata de l’ arrendat que no pague la mensualitat o que espentole el pis.
5) Les vivendes buides poden rehabilitar-se i convertir-les en noves VPO.
6) Les vivendes noves deuen contar en places de garage, panells solars i habilitament per a discapacitats.
7) Cal un desglosament dels materials usats i un control exhaustiu de la calitat dels mateixos per a evitar que es venga com a insonorisat un pis que no ho es.

8) En una lliberalisacio del sol, pot planificar-se en 20 anys de bestreta l’ urbanisme d’ una ciutat, ara creix en el caos.
9) Al concedir llicencies, deu fer-se per un sistema mixt entre la subasta pura d’ abans (poc social) i el concurs de hui (amanyat).
10) El creiximent de les ciutats deu ser preferentment vertical i no horisontal per a conservar l’ horta.
11) Deu fomentar-se l’ aparcament public i una bona xarcia de transports que comunique les arees metropolitanes.
12) Cal crear moltes ciutats mijes per a que no s’ aglomere la poblacio en les grans urps.