miércoles, julio 27, 2005

69) PER A QUAN UNA LLEI ANTITABAC?

El tabac es la droga que mes adiccio crea, per damunt de l' heroina.
69) Critica Social. 9-12-2004.
PER A QUAN UNA LLEI ANTITABAC?
Ferrer.

No es estrany vore a les estacions de metro a gent fumant. A pesar de que està expresament prohibit i de que es un lloc tancat. En algunes ocasions es pot vore a meges fumant en les cafeteries dels hospitals. I es que clar, les prohibicions no es cumplixen. Cal incrementar les multes i fer-les complir perque els fumadors pasius no tenen per qué engolir el fum dels atres. Sempre he segut un admirador de Utah, estat que destaca pel seu civisme i bona educacio. Alli el tabac es restringix a l’ esfera privada i ningu fuma en llocs tancats, publics, etc.

Cal una llei antitabac que prime la salut publica sobre el vici. Mides poden prendre’s moltes. Com incrementar els impostos del tabac (tindria un efecte disuasori minim) i destinar d’ eixos impostos majors partides per a Sanitat. Prohibir tot tipo de publicitat (en especial en els tornejos deportius), a l’ igual que l’ image del tabac “lleuger” o “poc perjudicial” d’ alguns cartons. Deuria borrar-se del cine i les teleseries als personages fumadors. Fumar ha de dixar de mostrar-se en el cine com un plaer sols a l’ abast de dones seductores i tipos durs.

I fer campanyes publicitaries a on es ridiculisara l’ habit de fumar, en especial en les chiques jovens, que son les mes fumadores i les que mes es preocupen per l’ image. Ya que poc els importa la seua salut o la dels bebes que puguen portar al seu ventre, no estaria mal recordar-les que el tabac engroguix les dents, causa mal ale i que envellix la pell. El tabac fa vella a la dona pero no bella. Deu castigar-se en rotunditat vendre tabac als menors, i –a l’ igual que en Estats Units- puros i cigarrets deuen desterrar-se de restaurants, cafeteries i bars.

Els fumadors tenen el dret de fumar, pero als espais a on no molesten a ningu. I l’ Estat es un hipocrita per que d’ una banda preseguix el tabaquisme pero d’ atra guanya diners en ell. Per aixo cap de les mides anteriors valdra per a casi res sino se pren esta: eliminar els aditius quimics del tabac que incrementen la seua capacitat adictiva (el tabac es, de totes les drogues llegals i illegals, la que mes engancha). Si es venguera tabac natural, sense cap d’ aditiu, sería molt menys perjudicial per a la salut... pero tambe l’ Estat recaudaria menys, clar està.

http://llenguavalenciana.blogspot.com/