jueves, septiembre 01, 2005

80) PER A QUAN UNA VERDADERA SOCIETAT DE LLIURE MERCAT?

Si compres productes valencians crees puestos de treball en Valencia.
80) Critica Social. 28-1-2005.
PER A QUAN UNA VERDADERA SOCIETAT DE LLIURE MERCAT?
Ferrer.


Durant els anys de mandat sociata la majoria de servicis d’ interes public perteneixien a l’ Estat. Despres el govern pepero inicià una serie de pseudoprivatisacions teoricament per a crear una societat de lliure mercat pero otorgà les grans empreses als seus amics i companys de pupitre sense tan sols molestar-se en promoure una competencia real. Per lo tant, passarem de monopolis publics a monopolis privats, i clar, per a que un monopoli privat no abuse de la seua posicio i exprimixca als clients, l’ Estat ha de llimitar les seues tarifes, es clar.

Aixina es que els peperos feren una barreja de privatisacions a la britanica i intervencionisme a la sovietica. Total, un empastre made in Spain. Uns pocs eixemples de monopolis: hui a Valencia si vols internet per cable sols tens una empresa per a triar (Ono). Si vols suministre electric sols tens una empresa per a triar (Iberdrola). Si vols telefonar des d’ una cabina sols tens una empresa per a triar (Telefonica). En la Republica Dominicana pots triar en quina companyia vols telefonar des d’ una cabina simplement usant una tarjeta habilitada per a l’ us.

I la tendencia de fusionar companyies i construir monopolis no sols no aminora, sino que cobra força. Com ara Via Digital i Canal Satélite que firmaren l’ acort de fusionar abdos plataformes per a crear Digital +, que, despres de la desaparicio de Quiero TV, resta com unica empresa del sector. De tant en tant ixen globos sonda sobre la fusio de macroconglomerats energetics, com el que volien dur a terme a Iberdrola i Endesa, o Endesa, Gas Natural i Aguas de Barcelona. Superempreses que anirien en detriment de la competencia, dels clients, etc.

No em pareix mal que grans empreses es fusionen entre sí, de cara a poder competir internacionalment en un mon cada volta mes globalisat. Resulta ser natural i comprensible. Ara be, correspon als poders publics velar per que hi haja una verdadera societat de lliure mercat, promoure una competencia real a on els usuaris, els clients, puguen triar entre distintes ofertes. Tot lo que no siga aixo no beneficiarà a l’ economia nacional ni a la productivitat, puix comportarà que tot un païs siga rehe d’ un monopoli privat o d’ un oligopoli en el millor cas.

http://llenguavalenciana.blogspot.com/