viernes, septiembre 02, 2005

81) PER A QUAN UNA ACADEMIA DE LA LLENGUA VALENCIANA?

Coalicio Valenciana reivindica una Academia de la Llengua Valenciana.

81) Llengua Valenciana Si. 31-1-2005.
PER A QUAN UNA ACADEMIA DE LA LLENGUA VALENCIANA?
Ferrer.


L’ intent de soterrar el conflicte llingüistic en la creacio d’ una Academia Valenciana de la Llengua (catalana, s’ enten) (AVLL), que no es sino una delegacio de comisaris politics fruit dels acorts a tres bandes de José María Aznar, Jordi Pujol i Eduardo Zaplana, ha esdevingut en un fracas. L’ Academia de Zaplana (AZ) es un ent que tan sols aporta crispacio, que careix de tota llegitimitat etica, moral i cientifica, que es la mera filial de l’ Institut d’ Estudis Catalans (IEC) i que ha oficialisat el catala en contra de la voluntat majoritaria del poble.

L’ AZ es un organisme viciat de naiximent i que es supera dia a dia en descredit. Cal derogar este cavall de Troya catalanufo i constituir una Academia de la Llengua Valenciana (ALLV), en academics valencianistes que oficialisen les Normes d’ El Puig i reconeguen l’ independencia de la Llengua Valenciana. L’ ent deuria naixer en 21 academics i a partir d’ ahi que foren ells mateixos els qui democraticament –i sense injerencies dels politics- votaren per a incorporar nous membres que cobrixquen les baixes que vagen causant-se poc a poc.

Gent qualificada i de pes intelectual ne tenim de sobra. Podrien formar part de l’ ALLV Josep Maria Guinot, Anfos Ramon, Chimo Lanuza, Toni Fontelles, Leopolt Penyarroja, Manolo Gimeno, Josep Esteve Rico Sogorb, Joan Batiste Sancho i Gea, Jesualt Masià, Joan Comes i Nacher, Laura Garcia, Miquel Castellano, Albert Quadrado, Antje Voss, Hans-Josef Niederehe, Josep Angeles Castello, Just Llorca, Ricart García Moya, Vicent Lluïs Simo Santonja, Joan Costa i Catala, Antoni Atienza, Josep Puchades, etc.

La constitucio de l’ ALLV deuria fer-se en molt de dialec, per a acostar a tots els sectors valencianistes en pro de l’ unitat. A partir d’ ahi caldria organisar un III Congres de la Llengua Valenciana, a on s’ escenificara l’ unio del valencianisme i es marcaren les directrius llingüistiques per als proxims anys. L’ ALLV –que hauria de ser ratificada en un referendum pel poble valencià- deuria conformar el punt de partida per a resucitar la carrera de Filologia Valenciana, descatalanisar totes les aules i recuperar la Llengua Valenciana, hui ferida de mort.


http://llenguavalenciana.blogspot.com/