sábado, marzo 26, 2005

26) PER A QUAN UN PHN RESPONSABLE?

2-3-2003: 800.000 valencians, murcians i andalusos a favor del PHN en Valencia.

26) El Palleter. 27-6-2004.
PER A QUAN UN PHN RESPONSABLE?
Ferrer.


Valencia te set d’ aigua i de justicia. El Partido Popular (PP) defen un PHN especulador i inutil, i l’ esquerra que la sequera es progressista ya que ens recorda que contra l’ atroç deficit hidric no ens cal aigua sino “una nova cultura de l’ aigua”; aixo es com dir que els chiquets del Tercer Mon no necessiten menjar sino “una nova cultura de l’ alimentacio”. Potser els aragonesos deurien a partir d’ ara apanyar-se en “una nova cultura de la financiacio” en lloc de furtar-nos diners als valencians en concepte de la solidaritat que no practiquen ells.

El PHN que proponia el PP era inviable des del punt de vista economic, ecologic, geografic i geopolitic. Esta era una obra faraonica puix el trasvassament de l’ Ebre supon el doble de diners que costaria desalar l’ aigua, la mort de la conca del Xuquer, i a mes -degut a l’ efecte de la desertisacio que afecta a tota la peninsula-, es molt provable que no es puguera trasvassar aigua entre Maig i Octubre o un any de cada quatre. Este PHN era mes una oda a l’ especulacio per donar de menjar a les constructores que una solucio a la sequera que patim aci.

Pel que fa al Partit Socialiste Obrer Espanyol (PSOE), sa alternativa de sustituir el trasvassament de l’ Ebre per desaladores no es un bon remei. En desaladores nomes no es resol el problema. A banda de que son cares, molt contaminants i de que no poden aportar tot el cabal d’ aigua que ens cal, unicament es podrien instalar en les localitats costaneres (lo qual no resol la falta d’ aigua als pobles de l’ interior), i a mes espanten el turisme, que recorde es la primera industria nacional de Valencia i la que mes treball directe i indirecte crea al nostre païs.

No cal criminalisar els camps de golf com si foren camps d’ extermini nazi. No tenen res de roïn. Les nostres fonts de riquea son l’ agricultura i el turisme, i si no els arriba aigua Valencia pot convertir-se en el nou Terol. Un PHN responsable podria consistir en un trasvas de l’ Ebre a les comarques del Nort, un trasvas del Tajo al Sur i rec per degoteig generalisat. Si encara calguera mes aigua completariem la diferencia en desaladores i la millora de canonades per a evitar fugues d’ aigua, que en determinats punts oscilen entre un 30-70% del total, etc.

http://llenguavalenciana.blogspot.com/