viernes, mayo 06, 2005

41) ESTATS UNITS CONTRA CHINA: ¿LA TERCERA GUERRA MUNDIAL?

China viola els drets humans, colonisa Tibet i amenaça a Taiwan.

41) Critica Social. 11-8-2004.
ESTATS UNITS CONTRA CHINA: ¿LA TERCERA GUERRA MUNDIAL?
Ferrer.


El contencios de Taiwan -una illa del tamany de Catalunya en 23 millons d’ animes- podria desencadenar una gran conflagracio entre Estats Units i China. Pekin considera Taiwan com una mera provincia revolucionaria quan la majoria de la societat taiwanesa veu en bon ulls l’ independencia. Cas d’ anunciar-la, China invadiria a Taiwan d’ inmediat, i este reclamaria l’ intervencio militar d’ Estats Units, païs que ha estat proveint-lo d’ armes durant decenis i en el qual te firmat un tractat de defensa mutua en cas d’ una hipotetica guerra Taiwan-China.

El conflicte arranca en la revolucio comunista; ya que prou disidents chinesos s’ exiliaren a Taiwan per a crear un estat paralel. Durant molts anys Taiwan s’ autoproclamà l’ hereua de la China nacionalista i finalment tractà de constituir-se com un estat independent i secesionat de la China comunista. Actualment Taiwan es un païs independent en la practica i una provincia china en teoria, es un estat de fet, que no de dret. Mentres, China la reclama com part integrant del seu territori nacional i amenanaça d’ aniquilar l’ illa si intenta separar-se.

L’ actual president taiwanes, Chen Shiu-bian, es independentiste. De fet, anuncià per a 2004 un referendum d’ autodeterminacio per a independisar Taiwan oficialment. Al final, ha hagut de retirar les seues pretensions per la seriosa advertencia de China d’ invadir Taiwan en cas de que este anuncie sa independencia formal. Pero els nuvols de guerra no cesen; China –que encara mante colonisat Tibet- envia buqs de guerra a l’ illa cada volta que alli celebren eleccions per a disuadir-la d’ un sentiment independentiste que ha creixcut molt al païs.

Personalment no crec que arribe la sanc al riu. China pesa molt politica, economica i militarment com per a que Estats Units buscara una confrontacio belica en ella; lo mes provable es que abandonara a la seua sort al seu aliat Taiwan. Pel que fa a est ultim encara que acumula un armament nuclear temible dificilment es prou per a disuadir a China d’ una invasio, per lo que per ara jugarà a mantindre el seu estatus de quasi-estat. El dia que caiga el comunisme a China, pot arribar la reconciliacio nacional, l’ independencia o inclus la guerra, qui sap.

http://llenguavalenciana.blogspot.com/