domingo, mayo 08, 2005

42) PER A QUAN L' US TERAPEUTIC DE CELULES MARE EMBRIONARIES?

El cientific valencià Bernat Soria, un dels maxims experts en la diabetes.

42) Critica Social. 18-8-2004.
PER A QUAN L’ US TERAPEUTIC DE CELULES MARE EMBRIONARIES?
Ferrer.


Vaja per davant que -llevat de casos excepcionals- soc contrari a l’ abort, el qual considere un assassinat. De totes formes, crec que la vida no es dividix en blanc i negre, que tambe està el gris i que tot te pros i contres. Si s’ investiga en celules mare, matem sers humans embrionaris per a curar atres persones. Si no s’ investiga, els embrions viuran pero a costa d’ abandonar a malalts a la seua sort quan se’ls podria proveir d’ una cura. A pesar dels molts dilemes etics, crec que en el fondo Valencia deu apostar per l’ us terapeutic en les celules mare.

El problema es que els mijos venen a la societat l’ idea de que les celules mare son una panacea miraculosa que ho curarà tot i que a mes ho curarà en quatre dies. I aixo es fals. Hi haura resultats minimament positius en cinc o deu anys, pero per a la cura de per eixemple la diabetes, el Parkinson o l’ Altheimer caldra esperar encara varies decades. La prensa juga en els sentiments de gent terminal i desesperada, la qual deu entendre que una malaltia que en quaranta anys d’ investigacio no s’ ha remediat tampoc ho fara ara en cinc anys o en deu.

Queda molt per investigar. Les celules mare embrionaries poden servir per a crear organs per a transplants, es cert, pero primer caldra resoldre el problema del rebuig inmunologic i el dels tumors, puix en un 30% de voltes es desenrrollen tumors en les celules mare embrionaries quan estes se transplanten, lo qual de moment les fa inservibles per a us clinic. La possibilitat mes inmediata per a la ficada en marcha de la terapia celular passa per les celules mare adultes i per l’ estimulacio de les celules mare del propi pacient. Tot aixo, a dia de hui.

Aixi i tot l’ investigacio en fins terapeutics ab celules mare embrionaries brindarà grans exits a llarc determini. Son les uniques totipotencials, per aixo son tan valuoses. I si no investiguem mosatros per a obtindre cures, atres estats ho faran. En Valencia hi ha mils d’ embrions congelats que no poden estar-ho eternament. Els que no s’ usen per a reproduccio assistida seran destruits una volta passe X temps si no se’ls dona un us abans. Si eixos, a pesar de les implicacions morals, servixen en el futur per a curar i salvar vides, estarà be a pesar de tot.

http://llenguavalenciana.blogspot.com/