sábado, octubre 01, 2005

90) EL PLA IBARRETXE I LES MISERIES DEL PERIODISME.

Juan José Ibarretxe: "Espanyol yo? Per ahi!!!"

90) Critica Social. 2-3-2005.
EL PLA IBARRETXE I LES MISERIES DEL PERIODISME.
Ferrer.


En est articul vaig a referir-me a la manipulacio mediatica que els periodistes fan quan parlen de la proposta d’ estat lliure associat de Juan José Ibarretxe, president d’ Euskadi. No vaig a detindre’m per tant en valorar si tal proposta es convenient o no. En aixo ya caldria analisar si es una prioritat de la societat vasca o no, si acabarà en ETA o no, si es pot produir en efecte contagi en atres autonomies o no... En tot cas, soc dels qui pensa que qualsevol idea pot defendre’s en democracia sempre, aixo si, seguint les corresponents regles del joc.

1) Del pla es diu que es secesioniste, que vol balcanisar Espanya i atomisar-la en un grapat de estats menuts com de fet ya ocorregue en Yugoslavia. Pero els periodistes mentixen al dir aço. Perque un estat lliure associat no es un estat independent. Si Euskadi se constituira com estat lliure associat continuaría sent territori espanyol, i el cap d’ estat sería el Rei d’ Espanya, igual que l’ Estat Lliure Associat es territori estadounidenc. Els de Puerto Rico son tan estadounidencs com els de Ohio o Nebraska. Exactament igual passaria en el Païs Vasc.

2) Del Pla Ibarretxe es diu que es sobiraniste, independentiste pero es cosoberaniste i semiindependentiste. El pla lo que reclama es una cosobirania vasca i espanyola. I encara que reclamara nomes la sobirania vasca aixo no vol dir necessariament que estiga reivindicant l’ independencia politica d’ Euskadi. De fet, la sobirania d’ Escocia recau en el poble escoces (no en el poble britanic) i no per aixo el Regne Unit dixa d’ estar-ho. En este tipo de qüestions moltes voltes parlem mes de matissos i de les formes que d’ alterar la propia esencia en si.

3) Diuen del Pla Ibarretxe que es inconstitucional i efectivament ho es. Pero no per atentar contra l’ articul 2 de la Constitucio (en tant que un estat lliure associat no trenca l’ indisoluble unitat de la Nacio Espanyola) sino per reclamar l’ adhesio de Navarra (lo qual està prohibit per l’ articul 145.1 que en cap cas permet que dos autonomies es federen).

4) Diuen del Pla Ibarretxe que no es democratic pero la realitat es que este ha segut aprovat per majoria absoluta del parlament vasc i quan preten sometre dit pla a referendum a la societat vasca.

En resum, no cal pensar en el Pla Ibarretxe com en l’ independencia sino com un autogovern mes apli, mes be. De fet, en el Quebec s’ ha sotmes a referendum dos voltes exactament lo mateix que vol Ibarretxe: en este cas concret la possibilitat de que Quebec es constituixca com un estat lliure associat a Canada. I el govern de Canada li ho permet perque sap que en cas de que guanye el si, Quebec continuaria formant part integral de Canada. Per cert, en els dos referendums que es feren en Quebec (1980 i 1995), en les dos ocasions guanyà el no.

http://llenguavalenciana.blogspot.com/